Fönsterbeläggning i ny tappning: Innovativ Unilux-process med stöd från ADLER

En innovativ beläggningsprocess ger Unilux en betydande kvalitetshöjning och en lika betydande minskning av tids- och materialkostnaderna. Omställningen var framgångsrik, inte minst tack vare det nära samarbetet med den österrikiska färgtillverkaren ADLER.
24 feb. 2025

"Innovation är den obevekliga strävan efter att rubba status quo och utveckla något nytt där få har vågat tidigare."

Denna mening skrevs av den amerikanske marknadsföringsexperten Steven Jeffes - och en titt på den tyska fönstertillverkaren Unilux visar vad det betyder i verkligheten: företaget med säte i Salmtal (Rheinland-Pfalz) har tänkt om från grunden när det gäller ytbehandling av träfönster - med anmärkningsvärda resultat.

Ambition och perfektionism

Unilux började med ett litet snickeriföretag som grundades av Nikolaus Meeth i Salmtal 1955. Hans hantverksskicklighet, ambition och perfektionism bidrog till att företaget växte snabbt. Idag, nästan 70 år senare, har det lilla hantverksföretaget blivit en av Tysklands ledande tillverkare av trä- och trä-aluminiumfönster. Men Unilux är fortfarande baserat i det lilla samhället längst västerut i Tyskland, och företagets entreprenörsanda råder fortfarande. Det var också denna anda av ambition och perfektionism som fick teamet kring den tekniska VD:n Carsten Thönnes att implementera ett ytbehandlingskoncept som förmodligen är unikt i branschen.

Mer effektivitet, högre kvalitet

Till för några år sedan ytbehandlades Unilux träfönster på samma sätt som överallt annars: en treskiktsstruktur med en impregnering som är anpassad till den slutliga färgtonen och mellanliggande ytbehandling i en flödesprocess, mellanslipning och en topplack från den automatiska sprutmaskinen. Carsten Thönnes var dock inte riktigt nöjd med den här processen: den var för komplicerad och ineffektiv, tids- och materialförlusterna var för stora och det fanns för många felkällor - oavsett om det handlade om fula färgskiftningar eller slipfel i färgen. Så han började fundera och tillsammans med sitt ytteam och systemtillverkaren utvecklade han en helt ny process: med en enhetlig färglös primer - oavsett slutkulör -, mellan- och topplack i sprutroboten och utan mellanslipning. Fördelarna med detta: Mindre ställ- och rengöringstid, mindre materialförlust och en process som ger en betydande ökning av effektiviteten och kvaliteten tack vare det perfekta samspelet mellan digitalt styrda system och utbildade medarbetare. Det fanns dock fortfarande många hinder att övervinna innan detta kunde uppnås - vilket Unilux lyckades med tillsammans med det tekniska teamet från färgtillverkaren ADLER. 

Innovativ partner

"Vi har haft en dialog med ADLER i många år och har alltid upplevt den österrikiska tillverkaren som ett företag som tänker innovativt, strävar efter att hitta lösningar och är berett att lämna de upptrampade stigarna - precis som vi", säger Unilux VD Thönnes.Det var också något som behövdes för det här projektet. För där kulörsättningen annars till stor del sker genom grundning i översvämningssystemet, ligger i Unilux-processen hela kulöransvaret på mellan- och topplacken, både för transparenta och täckande kulörer. För de senare är detta inget problem - efter en färglös grundning med Aquawood Primo TIM mellanmålas de med Aquawood Intercare ISO i vitt och toppmålas sedan med Aquawood Covapro 20 i önskad kulör . Däremot är de 12 lasyrfärger som Unilux erbjuder sina kunder mycket svårare. Att få till en bra porvätning i träslag som ek och red grandis var en lika stor utmaning som att få till en enhetlig kulör utan grumling och skillnader i färgton, till exempel vid falsar och kanter.

Många steg mot målet

en intensiv process arbetade ADLERs Key Account Manager Tim Scharping och applikationstekniker Thomas Tuschy tillsammans med Unilux fem personer starka ytteam för att uppnå detta mål steg för steg: "Å ena sidan anpassade vi våra produkter optimalt - mellanskiktet Aquawood Intermedio och toppskiktet Aquawood Finapro i motsvarande lasyrfärger - och å andra sidan finslipade vi också finjusteringen av systemet, till exempel med avseende på sprutvinkel, pumptryck och munstycksinställningar", förklarar Tuschy. En särskild utmaning var att de fyra sprutrobotarna - två vardera för mellan- och topplack - redan målar medan komponenten fortfarande är i rörelse: "När fönstret stannar i sprutboxen är det ofta redan färdigmålat", berättar Tuschy. Denna dynamiska process förkortar genomloppstiderna, men kräver absolut exakta systeminställningar för att förhindra att det bildas moln på grund av svängande delar. Mellanslipning kan också undvikas i den nya processen, men desto mer uppmärksamhet ägnas åt förbehandlingen av fönstren: de slipas både på den enskilda delen och efter limning. Och för säkerhets skull kontrolleras kvaliteten på mellan- och topplackerna vid varje produktionssats av de erfarna medlemmarna i ytbehandlingsteamet.

Modigt steg mot framgång

Trots de krävande utmaningarna klarades övergången till ytbehandlingsprocessen av på bara cirka sex månader - och det har lönat sig. Mellan 500 och 700 detaljer kan beläggas varje dag, reklamationsfrekvensen har sjunkit till nästan noll och förutom tiden har även material- och energikostnaderna minskat: "Medan det tidigare tog en kvart att byta beläggning i flödessystemet tar det nu bara två minuter i sprutroboten och färgförlusten är högst en liter", säger Carsten Thönnes. Mängden avloppsvatten har också halverats jämfört med den tidigare processen, förutom en energibesparande torkningsprocess. Detta ökar också hållbarheten - en nyckelfaktor för träfönster, som praktiskt taget är predestinerade för "gröna" byggprojekt. Det är inte konstigt att Carsten Thönnes inte ångrar att han tog det djärva steget att införa en ny beläggningsprocess: "Omställningsfasen var utmanande, men jag tvivlade aldrig på att vi skulle lyckas - inte minst tack vare den fantastiska tekniska supporten och kvalitetsprodukterna från ADLER!"

ADLER - paint runs through our veins

Med cirka 730 anställda är ADLER Österrikes ledande tillverkare av färger, lacker och träskyddsmedel. familjeföretaget grundades 1934 av Johann Berghofer och leds nu av Andrea Berghofer i tredje generationen. Cirka 21.000 ton färg lämnar fabriken i Schwaz varje år och levereras till kunder i över 30 länder över hela världen. ADLER har försäljningsbolag i Tyskland, Italien, Polen, Nederländerna, Schweiz, Tjeckien och Slovakien; den enda produktionsanläggningen är färgfabriken ADLER-Werk i Schwaz / Tyrolen (A). Innovation och hållbarhet är grunden för företagets strategi. ADLER är engagerat i aktivt klimatskydd och arbetar kontinuerligt för att förbättra företagets ekologiska fotavtryck och utveckla hållbara lösningar för sina kunder.

© by adler-lacke.com