Byta till vattenbaserad färg: små hinder, stora möjligheter
Många snickare funderar nu på att gå över till vattenbaserade lacker - och det finns goda skäl till det: Vattenbaserade lacksystem är miljö- och klimatvänliga, ger tydliga arbetsmiljöfördelar och är även attraktiva ur ekonomisk synvinkel. Men hur mycket organisatorisk ansträngning innebär övergången? Vilka investeringar är nödvändiga? Och erbjuder vattenbaserade färger verkligen samma kvalitet? Manuel Mathes, applikations- och utbildningsexpert hos den österrikiska färgtillverkaren ADLER, har redan hjälpt många processorer att byta till vattenbaserade färger och vet därför exakt vad som är viktigt. I den här intervjun svarar han på de viktigaste frågorna:
19 juni 2024
Vilka är argumenten för att byta till vattenbaserad färg?
Det är faktiskt ganska enkelt: vattenbaserade färger har inga relevanta nackdelar, men de har många fördelar. De är bra för miljön och klimatskyddet, de är bra för hälsa och säkerhet under bearbetningen, de är oproblematiska när det gäller lagring och avfallshantering, och när det gäller kvalitet är de minst lika bra som lösningsmedelsbaserade produkter. Och en annan mycket viktig punkt: i de flesta fall är de också märkbart billigare!
På vilket sätt?
Även om kilopriset vanligtvis är något högre för vattenbaserade färger, kompenseras detta mer än väl av den lägre appliceringsmängden. Den är i genomsnitt cirka 30 g/m2 lägre på grund av den högre torrsubstanshalten. Dessutom kan vattenbaserade färger vanligtvis appliceras som en enda komponent - en annan viktig kostnadsfaktor. Vår erfarenhet visar att ADLERs vattenbaserade färger är mycket billigare att applicera. Och då har vi inte ens räknat med de extra kostnaderna: Vattenbaserade färger kan helt enkelt förtunnas med vatten, förbrukningen av rengöringsmedel halveras eftersom det kan blandas med vatten i förhållandet 1:1, och avfallsmängderna minskar också avsevärt.
Och är vattenbaserade färger verkligen så mycket mer miljövänliga?
VOC-innehållet i vattenbaserade färger är tio gånger lägre än i lösningsmedelsbaserade färger - den nya klarlacken Bluefin Unistar från ADLER är till och med helt VOC-fri. Lösningsmedel i målarfärg släpps ut i luften i form av utsläpp, inte bara under målning och torkning, utan även i flera veckor efteråt, beroende på ventilationsbeteende. Dessa lösningsmedelsutsläpp är kända för att förorena miljön och klimatet, de kan irritera slemhinnorna i slutna rum och de är också ansvariga för obehagliga lukter, vilket också kan leda till klagomål från grannar i bearbetningsföretag. Tillverkningen av lösningsmedelsbaserade färger är också mycket resurskrävande, eftersom råvarorna till stor del är petroleumbaserade. Det finns också risk för brand och explosion, varför det finns strikta regler för förvaring av lösningsmedelsbaserade färger. Inget av detta gäller för vattenbaserade färger.
Finns det några andra hälsorisker?
Nej, tvärtom. På ADLER använder vi i allmänhet råmaterial som är så toxikologiskt ofarliga som möjligt och undviker ämnen som är farliga för miljön och hälsan. Innehållet av monomer isocyanat i alla våra härdare ligger under gränsvärdet på 0,1 %, och det extremt låga VOC-innehållet innebär att vattenbaserade färger endast ger upphov till minimala utsläpp. Allt detta bekräftas av oberoende organ. Resultaten visar tydligt att våra vattenbaserade färger är säkra att bearbeta och använda när de appliceras korrekt. Oron för inandningsbara aerosoler eller slipdamm är också obefogad, så länge man vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder som skyddsglasögon, kombifiltermasker eller luftutsug - detta gäller för vattenbaserade lacker såväl som för lösningsmedelsbaserade lacker.
Ändå tvekar många snickare att byta eftersom de är rädda för den höga investeringen.
Enligt min erfarenhet är det oftast mycket mindre arbete än man tidigare befarat, eftersom det mesta av den befintliga infrastrukturen kan fortsätta att användas. På ADLER ser vi oss själva som en problemlösande partner för våra kunder. Vi förser dem inte bara med vattenbaserade färger av högsta kvalitet, vårt tekniska säljteam stöder dem också genom hela övergångsprocessen: vi tittar på målningsområdet tillsammans och ger kunderna råd om vilka förändringar som är nödvändiga, vi utbildar teamet i användningen av vattenbaserade färger - och om målningstillbehör fortfarande behövs kan kunderna köpa dem direkt från ADLER.
Vad exakt behövs?
För vattenbaserade färger krävs sprututrustning i rostfritt stål - men det är i stort sett standard nuförtiden ändå. Vi brukar rekommendera att köpa en ny sprutpistol med slangar och använda den gamla sprutpistolen om en lösningsmedelsbaserad färg behöver appliceras då och då. Dessutom en ny uppsättning munstycken - för vattenbaserad färg krävs lite större munstycken - och ett koaguleringsset för att separera fasta ämnen från de vattenbaserade färgresterna. Kostnaderna för alla dessa inköp ligger på ett lågt fyrsiffrigt belopp.
Behövs det ytterligare justeringar i torkutrymmet?
Vattenbaserade färger är något mer känsliga när det gäller temperatur och luftfuktighet. En rumstemperatur på 20-25°C och en luftfuktighet på mellan 40-65% är idealiskt. Ofta finns detta rumsklimat redan och inget behöver ändras. I andra fall räcker det med små åtgärder, t.ex. en fläkt eller luftfuktare, som också ger den nödvändiga luftrörelsen. Naturligtvis finns det gott om manöverutrymme fram till moderna torkskåp eller infraröd torkning - men det går också att byta med mycket enkla medel.
På tal om torkning: Hur lång tid tar det?
Skillnaden mot lösningsmedelsbaserade färger är bara liten med moderna vattenbaserade färgsystem. Bluefin Unistar från ADLER kan slipas och övermålas efter bara två timmar och är därmed i nivå med de flesta lösningsmedelsbaserade färger. Andra vattenbaserade färger, som Bluefin Pigmores 4in1-kulörfärg eller Bluefin Softmatt klarlack, liksom den mångsidiga vattenbaserade betsen Arova Flex, tar mellan 4 och 5 timmar.
Vad mer har förändrats i målningsprocessen?
Inte så mycket, i princip behöver man bara vara uppmärksam på några punkter. Limmet som används måste vara kompatibelt med vattenbaserade lacker, och en lämplig klarlack krävs för träslag som är rika på ingredienser, till exempel ek. Dessutom bör massiv ek blötläggas i förväg vid användning av vattenbaserade betser för att förhindra att träfibrerna lyfter. Slutligen är det viktigt att se till att appliceringsmängden är korrekt, dvs. att man applicerar mindre material än vad man är van vid med lösningsmedelsbaserade produkter - felaktig appliceringsmängd är den vanligaste orsaken till målningsfel. Allt detta kan man enkelt lära sig på en dag eller två. På ADLER erbjuder vi ett separat seminarium om detta ämne på våra servicecenter - eller så kommer vi direkt till företaget och utbildar medarbetarna på plats.
Hur fungerar vattenbaserade färger vid 2K-bearbetning?
I de flesta fall uppstår inte ens den här frågan, eftersom vattenbaserade färger ofta appliceras som en enda komponent - vilket vanligtvis är tillräckligt. Den 1-komponents möbelfärgen Bluefin Resist från ADLER har t.ex. en så motståndskraftig yta att den även kan användas för köksmöbler eller i hotell- och skolinredningar. Detta förenklar bearbetningen och sparar kostnader. Vissa vattenbaserade färger har en något kortare brukstid på ca 5 timmar vid 2-komponentsbearbetning, men med lite planering räcker det gott och väl - och den tidigare nämnda Bluefin Unistar har till och med en brukstid på hela 3 dagar tack vare en innovativ tvärbindningsteknik!
Frågan kvarstår: Är vattenbaserade färger av samma kvalitet?
Det cirkulerar fortfarande historier på många företag om vattenbaserade färger som till exempel mjuknar eller gulnar när man rör vid dem ofta. Detta kanske var fallet för 30 år sedan, men det är inte längre ett problem med moderna system. När det gäller ADLERs produkter kan jag garantera att det inte finns några kvalitetsskillnader, varken när det gäller kemisk och mekanisk beständighet eller färgstabilitet. Det omfattande ADLER-sortimentet omfattar vattenbaserade färger för alla användningsområden, alla underlag och alla önskade utseenden - ända till effektfärger som våra äkta metallbeläggningar.
Betyder det att alla ytor kan realiseras på vattenbaserad eller lösningsmedelsbaserad basis?
Ja, i stort sett. Vår forskning &och utvecklingsavdelning på ADLER arbetar för närvarande med att täppa till de sista luckorna, t.ex. när det gäller vattenbaserade högglansiga ytbehandlingar.
Gäller detta även oljade ytor?
Lösningsmedelsbaserade produkter är fortfarande mycket populära för oljor, även hos vattenbaserade färgbehandlare. Detta är inget problem i praktiken, eftersom oljor vanligtvis ändå appliceras för hand och inte omfattas av riktlinjerna för decopaint på grund av deras låga skikttjocklek. Vattenbaserade oljor som vår Legno Aqua-Öl blir dock alltmer populära - den här produkten kan också sprutas och bevarar perfekt den råa träkaraktären hos till exempel återvunnet trä tack vare sin låga ådring. För övrigt har vattenbaserade lacker också oftast en lägre ådring, vilket ligger helt i linje med den nuvarande trenden mot naturliga, matta ytor. Och om man vill ha en stark kornaccentuering finns det också lämpliga lösningar - Aquafix UV 100-tillsatsen ger till exempel inte bara ett utmärkt skydd mot gulning, utan ökar också kornaccentueringen hos alla vanliga vattenbaserade färger från ADLER.
Så din slutsats är: att byta till vattenbaserade färger innebär liten ansträngning och inga nackdelar.
Exakt - men det finns många fördelar: Du sparar kostnader och behöver inte oroa dig för brandrisken i färgbutiken. Appliceringen blir säkrare och behagligare, den aggressiva lösningsmedelslukten försvinner. Det naturliga materialet trä får en lämplig ekologisk beläggning, vilket kunderna också uppskattar. Och naturligtvis är övergången till vattenbaserad lack det enda rätta sättet att skydda miljön och klimatet!
ADLER - paint runs through our veins
Med cirka 730 anställda är ADLER Österrikes ledande tillverkare av lacker, färger och träskyddsmedel. familjeföretaget grundades 1934 av Johann Berghofer och leds nu av Andrea Berghofer, den tredje generationen i familjen Berghofer. Cirka 21.000 ton färg lämnar anläggningen i Schwaz varje år och levereras till kunder i över 30 länder världen över. ADLER har försäljningsbolag i Tyskland, Italien, Polen, Nederländerna, Schweiz, Tjeckien och Slovakien; den enda produktionsanläggningen är färgfabriken ADLER-Werk i Schwaz / Tyrolen (A). ADLER har varit ett av de första företagen i sin bransch att uppnå klimatneutral produktion sedan 2018. ADLER har minimerat sitt ekologiska fotavtryck genom en rad olika åtgärder. ADLER kompenserar oundvikliga restutsläpp genom erkända klimatskyddscertifikat och bidrar därmed till finansieringen av nya klimatskyddsprojekt.
© by adler-lacke.com